3 ayda İngilizce öğrenmek mümkün mü?

3 ayda İngilizce öğrenmek gerçek mi? Dili öğrenmek ve konuşmak aynı şey mi ?

3 ayda İngilizce öğrenmek olasılıklar dahilindedir. Ancak bu 3 ayda konuşabileceğiniz anlamına gelmez. Öğrencilerimiz ‘kaç ayda İngilizce öğrenirim’ veya ‘3 ay da İngilizce öğrenmek mümkün mü’ şeklinde sorarlar. Bu soruya kısaca evet demek veya hayır demek doğru olmayacaktır. Bu yüzden yazının devamındaki olasılıkları lütfen göz önünde bulundurun.

3 ayda İngilizce
3 ayda İngilizce öğrenimine istinaden performans bazında tarafsızca kaleme aldığım bu yazıyla 3 ayda İngilizce öğrenme mevzusuna açıklık getirmeye çalıştım

Üç ayda ingilizce öğrenmek mümkün mü ?

3 ayda İngilizce öğrenimine ve olası diğer sürelere kabaca değinmeye çalışalım. Yabancı dil nedir? Adı üstünde size yabancı olan bir başka ülkenin dilidir.  Anadilimiz olmayan veya anadilimizden sonra öğrendiğimiz ikinci bir dildir. Dil öğrenim süreci özellikle bazıları için çok verimli olmayan bir kısır döngüye dönüşmüş durumda. Lütfen, bunun sizi yıldırmasına izin vermeyin. Çünkü keyif ve rahatlık  yada bazen tembellikte denen bilinç durumu hayatımızın her anında karşımıza çıkar. Bu bazılarını dil öğrenme sürecinde geri bırakır.

İngilizce  öğrenme sürecindeki tembellikler de İngilizce konuşmanızın önündeki en büyük engeldir. Zira bunun aksi bir durum asla söz konusu olamaz. Bu yüzden gereken ilk şey tembellikten kurtulmak ve gerekeni zamanında yapmaktır. Bunu aşamıyorsanız biraz zorlayıcı ve teşvik edici bir eğitmen gözetiminde olmaya çalışın. Bir özel ders eğitmeni olarak, sıklıkla karşılaştığım iki tür öğrenci profilinden bahsetmek istiyorum. Ve iki profilden birinde siz varsınız.

1-Gerçekten isteyen öğrenci profili : Hem mesleki hem de kişisel gelişim için veya başka bir çok sebepten ötürü gerekli olduğunu düşünüp öğrenmek isteyen öğrenci profilidir. ( Sorumlu öğrenciler bu guruptadır)

2- Zoraki isteyen öğrenci profili : Profesyonel ortamda terfi almak veya iş yerinin öyle yada böyle şart koştuğu bazı zorunluluklardan ötürü öğrenmek isteyenler yada farklı baskılarla özel kurslara giden öğrenci profilidir. (Sorumlulukları yerine getirmekte zorlanan öğrenci gurubu)

Sorumluluk önemli bir şarttır

Bizler için öğrencinin hangi profilde olduğunun bir önemi yok. Ancak sunu söylemek gerek ki; kesinlikle 1 numaralı öğrenci profili çok daha hızlı sonuç alıp, çok daha kısa sürede konuşmaya başlar. Nasıl ki para kazanmak için çalışmak gerekiyor ve nasıl ki sorumluluklarımızı mümkün olan en üst düzeyde yerine getirmeye özen gösteriyoruz, yani işimizi son derece ciddiye alıyoruz, aynı şekilde İngilizce öğrenme sürecini de belli düzeyde ciddiye almak ve bir disipline ve düzene koymak gerekir. Ayrıca yabancı dil öğrenirken gereken disiplin işi hayatımıza gösterdiğimiz kadar ağır ve ciddi bir disiplin şeklini gerektirmiyor. Az ama düzenli bir disiplin yeterli olacaktır.

Bir konuda hem fikir olmak gerekir; mantığa sığmayacak  kadar kısa sürede İngilizce öğrenip konuşma şekli yoktur! Bu bağlamda 3 ayda İngilizce öğrenme olasılığı görece daha makuldür. İngilizcenin öğrenildiği mecralara kısaca değinelim ve konuyu daha iyi anlamak adına adım adım gidelim

Üniversitede İngilizce hazırlık

Üniversitelerde yabancı dil bölümlerindeki veya sadece İngilizce eğitim veren diğer bölümlerdeki, 1 yıllık İngilizce hazırlık programlarında, öğrenciler hem İngilizce öğrenirler hem de eğitim alacakları bölüme hazırlanır. Anlatmak istediğim şu ki; 1 eğitim yılı boyunca (ortalama 8 aya tekabül ediyor) öğrenciler haftada 20- 25 saat arası İngilizce eğitimi alırlar.  buda 8 ayda yaklaşık 640 veya 800 saatlik derse tekabül eder. Yaklaşık ilk 100 veya 200 saatte genel İngilizce düzeyine hakim olan üniversite öğrencilerine mesleki ve akademik süreçlerde oldukları için temel İngilizce dil bilgisi ve iletişim becerileri dışında, alanlarına özgü düzeyde eğitim de verilir. Yani İngilizceyi 800 saatte değil  100 veya 200 saatte öğrenirler ve geri kalan saatler alanlarına özgü dersler olup İngilizce olarak eğitimlerine devam ederler. Akademik eğitimler burada açıkladığım kadar yuvarlak hesap olmayıp pratikte farklılıklar gösterir!

Klasik İngilizce kursları

İngilizce kursu deyince aklınıza gelen büyük markalar klasik İngilizce kurslarıdır. Genel olarak yetişkinler, çalışanlar veya öğrenciler için,  hafta sonlarına sıkıştırılmış 6 veya 8 saat veya hafta içi 3 gün 2 saatten 6 saatlik toplu eğitimler şeklinde olup ayda maksimum 32 saat vb eğitim programlarıdır. Bu kurslarda genel olarak kur kur ilerlenir, her seviye kendi içinde minimum 3 veya 4  ay kadar sürmektedir. Veya kişiye özel yoğun belli başlı programlar sunabilirler. Bütün eğitim toplamda 3 yıl civarında olabilir.

5 günde veya 10 günde İngilizce

Özellikle son zamanlarda gittikçe popülerleşen, farklı şekillerde karışımıza çıkan 5 günde NLP ile İngilizce, veya 5 günlük dil kampları veya benzeri programlar İngilizce öğrenmeye yönelik kurgulardır.  Bu gibi yerlerde kazanacağınız tek şey macera ve deneyim olacaktır. Bu tür eğitimler sadece orta düzeyde (A2, B1) İngilizce seviyesine sahip biri için uygundur! Günde yaklaşık 8 – 9 saat 5 günlük bir programın son derece efektif bir uygulama, alıştırma ve pratik etme fırsatı olacağına eminim! Dersi alan gurubun nüfusu, eğitmen vb. tüm şartlar optimum dengede ise!

Haricen bu kısacık zaman sıkıştırılan eğitim şekli, konuşmayı öğreneceğiniz veya gerçekten ilerleteceğiniz anlamına da gelmez. Ve tekrar ediyorum A2 veya B1 seviyesi öğrenciler için tavsiyedir.  Bunun dışında İngilizce düzeyiniz en temel de ise 5 veya 10 günlük bir programla İngilizce öğrenmeye çalışmak boşa kürek çekmektir. O yüzden bu tarz dil programlarıyla alakalı uzun uzun bilgi vermektense bir dil eğitmeni olarak en uygun olanını söyleyeyim. 5 veya 10 vb. günlük programlar İngilizceyi önceden öğrenmiş kişiler için refresh olabilir. Çok az veya hiç İngilizce bilmeyenler asla şansını denemesin bile!

3 ayda İngilizce (Callan Method veya benzeri bir yöntemle)

3 aylık programımız yoğun ve 2 kişi olmak şartıyla, haftada 6 ile 8 saat civarındadır. Bu süreç 3 ayda yaklaşık 100 saate yakın ders demektir. Callan Method ile 3 ayda ingilizce öğrenmek, 3 aya sistematik bir yayılım ile ve ders düzeniyle, yüzde 90 mümkündür. En azından 5 güne veya 10 güne sıkıştırılmış onlarca ders saatini 3 Ay’a yayarak öğrenme olasılığı daha yüksektir. Bu olasılık yine A2 veya B1 düzeyi öğrenciler için söz konusudur.

Öğrenmek ve konuşmak aynı şey midir?

Dikkatinizi özellikle bir noktaya çekmek istiyorum. Fark ettiyseniz buraya kadar hep İngilizce öğrenmekten bahsettik. Ancak İngilizce konuşabilmeyi öğrenmekten bahsetmedik. 5 günde 10 günde 1 ayda İngilizce konuşmayı öğrenmeniz neredeyse imkansız. Buna istinaden 3 ay gibi bir sürede şansınız daha yüksektir. Fakat yine de tam olarak yeterli değildir. Şimdi bir şöyle anlatmaya çalışayım;

İsterseniz 1 ayda bile İngilizce cümle kurma kurallarını bir yere kadar öğrenebilirsiniz. Çoğu kuralı 1 ayda öğrendiğinizi ve bununla birlikte 500 – 700 kelime ezberlediğinizi farz edelim.  Biriyle konuşmaya kalkınca sürekli takıldığınızı tercüme etmeye çalıştığınızı ve tökezleyeceğinizi fark edeceksiniz. Bu çok normal. Çünkü 1 ayda yoğun bir programa girip elde edeceğiniz tek şey kurallar ve kelimelerdir. E tabi aklınızda kaldığı kadar!

Kurallar ve kelimelerle düzgün ifadeler kurma beceresi maalesef kısa sürede gelmez. Yani bir ayda İngilizceyi konuşmak mümkün değil. Ancak, konuşmanıza yetecek kurallar silsilesini öğrenmeniz zor da olsa mümkündür. Ancak bunu 5 güne sıkıştırmak olasılığı azaltacaktır? Bu bağlamda 3 aylık dar açı yine de daha makul görünmektedir. (Daha ayrıntılı gözlem için lütfen şu yazıya bakın: https://englishturkiye.com/ingilizceyi-anliyorum-ama-konusamiyorum/

3 ayda ingilizce öğrenme postansiyeli görece daha makuldür

Yoğun bir bir dil programını 3 aya böldüğünüzde daha efektif ilerler, daha verimli sonuç alırsınız. Ama ille de 3 aylık programı tercih edin de demiyoruz. Bu ölçü, Callan Method’un Vaatleri çerçevesinde minimum ölçü olup klasik yöntemlerle aşabileceğiniz bir süreç değildir. Ve diğer kısacık zamanlı yöntemlere göre daha makul bir alternatif olarak aktarılmıştır.

3 ayda İngilizce vaadi özellikle Callan Method yöntemini ve hali hazırda en temel düzeyde olmamayı baz alarak aktarmaya çalıştığımızı hatırlatmakta fayda var. Callan Method itina ile hazırlanmış, öğrenciyi konuşmaya zorlayıp , oluşturduğu bilinç ile en hızlı konuşturan yöntemdir. Söz konusu sürece Callan Method ile 3 ayda gelmek daha olasıdır. Diğer klasik yöntemlerle 8 9 ayda bile gelmenin daha zor olduğu gözlemlenmiştir. Callan Method’un sistematiği ile 3 ay gibi sürede gerekenleri yaparak konuşmaya başlayabilen öğrencilerimiz oldu elbette. Ama genel olarak bunu 3 ayda başaran öğrenci örneklerini model almaya gerek yoktur. Çünkü bu öğrenci ile doğrudan orantılıdır! Aksi düşünülemez

3 ay 1 aya kıyasen makul bir zamanlamadır!

Dil öğrenim sürecinde 3 ay uzun bir süre değildir. Ayrıca 2 ay kadar bir sürede bile konuşmaya başlayanlar olduğu gözlemlenmiştir. Ama bu iki veya 3 Bu durum tamamen öğrenciyle alakalıdır. 3 aylık program boyunca gerekenleri harfiyen yaptığı sürece, çoğu öğrenciye vaat edilebilir. Ancak ‘İngilizcenin sonuna kadar geldiniz’ demek asla değildir.  En sağlıklı olanı Callan Method’la bile Minimum 6 ay şeklinde tavsiyedir. Callan Method’la 6 ayda yoğun olarak uygulanmış bir eğitimle yakalayacağınız başarı, diğeriyle 2 yıldan fazla zaman alabilir.

Callan Method, gücünü öğretim sistematiğinden almaktadır. Anadilimizi öğrenme şeklini model alan Callan Method diğer metotlara göre hızlı bir dil öğrenme yöntemidir. Çünkü doğal dil öğrenme sürecimizin en temel özelliklerinden biri sık duymak ve tekrardır. Callan Method’un doğası gereği, bunu sık sık yapan öğrenciler konuşabilme yeteneklerini maksimum düzeyde tetikler ve sonuca varır. 3 ayda İngilizce öğrenme konusu hakkında söylemek gereken çok fazla detay vardır. Bu yazıda sadece kabataslak bir cevap vermeye ve sizi doğru yönlendirmeye çalıştım.

Bir Cevap Yazın